Multă lume spune despre ea că este o plantă miraculoasă. Gelul care se obține
din frunzele sale prezintă multiple beneficii pentru sănătate.
Utilizările sale legendare au fost transmise de-a lungul timpului, fiind
consolidate prin inovație științifică și secole de experiență. Această plantă
conţine peste 75 de factori nutritivi și peste 200 de ingrediente active
esenţiale: 20 minerale (printre care calciu, fosfor, potasiu, fier, sodiu,
mangan, magneziu, cupru, crom, iod, seleniu, zinc), 18 aminoacizi și 12 vitamine
(A, B1, B2, PP, acid pantotenic, B6, B8, acid folic, B12, C, D, E). Toţi aceşti
nutrienţi ajută la menţinerea greutăţii corporale în limitele normale, împiedică
îmbătrânirea celulară şi asigură necesarul zilnic de energie.
Sucul obținut din această plantă se consumă timp de 7 zile, câte 1 linguriţă de
3 ori/zi, înainte de masă, apoi, 2 săptămâni câte 1 lingură de 3 ori/zi, pentru
a activa şi stimula fluxul sanguin şi limfatic, funcţiile rinichilor, ale
ficatului şi ale vezicii biliare, pentru reglarea sistemul imunitar şi a
tractului digestiv. Acesta se poate procura din farmacii, dar poate fi preparat
şi acasă, cu condiţia să respectăm colectarea şi prepararea corectă a acestei
plante.
Se recomandă frunzele mature, cele mai de jos, care se dau prin tocător
pentru a obţine sucul miraculos. Înainte a afla alte detalii interesante despre
utilizarea ei, să îi zicem numele: ALOE VERA.
Aloe conţine un complex de substanţe binefăcătoare, printre care aloina şi
gelul de aloe. Aloina este un lichid galben-lăptos, situat imediat sub coaja
frunzei, care este folosit de mii de ani ca laxativ, sub formă de prafuri sau ca
atare.
Gelul de aloe are proprietăţi antiinflamatorii, detoxifiante şi de
stimulare a colagenului, fiind indicat în tratamentul eczemelor, dermatitei,
ulceraţiilor, psoriazisului, arsurilor solare, acneei, fisurilor anale,
hemoroizilor, reumatismlui, poliartritei reumatoidă, constipaţiei, hipo şi
hiperglicemiei, gastritei, hepatitei A, B,C, rinitelor alergice, cistitelor,
oboselii, insomniilor.
Gelurile de aloe sunt obţinute prin presarea frunzelor proaspete, sucul
translucid şi sălciu extras din partea cărnoasă fiind conservat apoi prin
pasteurizare sau prin adăugarea de conservanţi. Pentru a păstra sucul de Aloe
Vera un timp mai îndelungat este necesar să fie conservat cu ajutorul spirtului
medicinal, în proporţie de 8:2 şi se se păstrează în frigider, la o temperatură
nu mai mare de 15 grade.
Datorită proprietăţilor sale antiinflamatoare, antifungice, vindecătoare
şi de răcorire a zonei pe care este aplicată, aloe vera este foarte utilă în
tratarea pielii şi a problemelor acesteia, fiind prezentă în majoritatea
cremelor, loțiunilor şi a gelurilor din industria cosmetică.