Romedica: iulie 2014 /

Translate

sâmbătă, 5 iulie 2014

Dieta bate celulita



 
Coaja de portocala, aspect capitonat, depozite de grasime, cum vrei sa-i spui, e acelasi lucru – celulita este prezenta pe corpul majoritatii femeilor.
Ai auzit ca, pentru a scapa de ea, trebuie sa renunti la cofeina, nicotina, dulciuri si alte mici placeri ale vietii… Inainte de a face asta, afla tot adevarul despre celulita!
Celulita este grasime, nu un depozit de toxine, asa cum suntem adesea inclinate sa credem. Exista o multime de motive care duc la aparitia ei…


  • Mostenirea genetica 

Cea mai mare parte din felul in care depozitam celulele de grasime si locul unde (zonele de pe corp cele mai predispuse la aceste acumulari inestetice) au determinare genetica, asupra careia nu avem nici un control.


  • Cum este depusa grasimea

De obicei, celulita se gaseste pe a-cele regiuni ale corpului in care stocam grasime.
La femei, celulele de grasime sunt depozitate aproape de suprafata pielii – asadar, grasimea ajunge mai usor "la vedere" si da aspectul acela de "impanat" cu grasime, pe care il detestam. Barbatii, pe de alta parte, au celule de grasime stocate in stratul profund, adanc sub piele si care, evident, nu se vad!


  • Varsta 

Cu inaintarea in varsta, straturile superioare ale pielii se subtiaza, facand ca grasimea de la suprafata sa fie si mai vizibila. Pe la 30 de ani, nivelurile de estrogen incep sa scada, ceea ce duce la reducerea elasticitatii pielii.
Expunerile la soare (cumulate, de-a lungul anilor) inrautatesc lucrurile, facand ca celulita sa devina si mai vizibila odata cu trecerea timpului.


  • Ce mancam si ce nu

Intrucat celulita este de fapt grasime, cu cat esti mai plina, cu atat depozitele de celulita sunt mai generoase. E adevarat, cunoastem si o multime de femei slabe care au celulita, dar pentru acestea exista sansa ca celulita sa existe doar in acele zone ale corpului in care musculatura nu este tonificata ori unde stocheaza de obicei grasime. Daca vrei sa lupti cu celulita, ai la indemana si cateva arme hranitoare.
Alimentele bogate in grasimi – precum branzeturile, untul, smantana, carnea grasa – cu siguranta vor creste depozitele de celulita, iar mancarea bogata in calorii va sfarsi prin a-ti transforma coapsele in adevarate coji de portocala…

Restrange consumul de proteine si opteaza pentru variante sanatoase, cum sunt pestele, carnea slaba de pasare (pieptul de pui) si cateva oua. Branza si preparatele din soia sunt o sursa excelenta de proteine fara grasimi, cu conditia sa fie corect procesate si sa nu aiba adaosuri de grasime animala si amidon.

Amestecul de carbohidrati si grasimi suprasaturate este unul exploziv pentru celulita noastra in formare – nu numai ca o arunca in aer, ci o si inmulteste nemasurat. Pizza cu extra mozarella, pastele cu sosuri de smantana, sandvisuri cu maioneza, prajiturele cu unt… toate trebuie evitate – din nefericire!

Cand mananci hidrati de carbon, tine departe grasimile – cartofii copti sunt buni cu unt, dar mai sanatosi sunt cu branza degresata. Leguminoasele boabe (fasole, linte, mazare etc.) si pastele integrale sau orezul merg de minune cu sosuri pe baza de rosii (bulion) in locul celor cu unt ori smantana.