Romedica: Statul jos este noul fumat /

Translate

luni, 19 mai 2014

Statul jos este noul fumat







                                                                                                                                                                                                                                                            ” Statul indelungat pe scaun este la fel de periculos pentru sanatate ca fumatul si poate chiar sa ucida.                                           
Dr. Camelia Davtyan, directoarea programului pentru sanatate feminina al UCLA, a explicat ca a sta jos pentru perioade mai lungi de timp nu este ceva natural pentru om. James Levine, endocrinolog la Scoala superioara de medicina Mayo, a mers chiar mai departe, spunand ca scaunele pot sfarsi prin a-i ucide pe cei care stau asezati.
  • Desi multi dintre noi avem ani de experienta in statul pe scaun, corpul omenesc a fost proiectat pentru mers, care a fost si practicat de altfel vreme de milenii, insa mult mai putin in ultima vreme. Potrivit oamenilor de stiinta, in prezent americanii stau jos mai mult de jumatate din timpul pe care il petrec treji. Or, din pacate, pozitiile in care se sta de regula pe scaune ori fotolii exercita asupra corpului anumite forte cu care acesta nu se poate acomoda, iar oricat de confortabil ar parea, statul jos poate duce la o serie intreaga de probleme, de la circulatie proasta la diferite dureri ‘asortate’, a notat dr. Davtyan.
Aceasta, pe langa faptul ca, stand jos, organismul arde si mai putine calorii: o persoana care lucreaza la birou poate sa arda circa 300 de calorii intr-o zi de munca, in timp ce aceeasi persoana, daca ar avea o activitate care sa presupuna efort fizic considerabil, ar putea arde 2300 de calorii pe zi, potrivit lui Levine.                                                                                                                                 

  • Mai mult, a sta pe scaunul de la birou ore in sir poate creste sansele de promovare, dar si pe cele de a face diabet sau boli cardiovasculare si chiar de deces prematur. In editia din noiembrie 2012 a jurnalului Diabetologia, o sinteza a 18 studii cu aproape 800.000 de participanti a consemnat existenta unui risc semnificativ sporit de diabet /112%/, probleme cardiovasculare /147%/, deces din cauza problemelor cardiovasculare /90%/ si respectiv deces din toate cauzele combinate / 49%/ in cazul celor care au petrecut cel mai mult timp stand jos, comparativ cu cei care au stat jos cel mai putin.
‘Statul jos este noul fumat’, potrivit lui Anup Kanodia, medic si cercetator la Centrul medical al Universitatii de stat din Ohio. Acesta a citat un studiu australian publicat in octombrie in British Journal of Sports Medicine care a conchis ca fiecare ora petrecuta stand jos la televizor scurteaza viata cu 22 de minute, in timp ce o tigara fumata inseamna 11 minute de viata mai putin
   

  • Explicatia consta in faptul ca statul jos nu doar reduce consumul caloriilor, ci suprima si producerea enzimei lipoproteinlipaza, cu un rol esential in transformarea colesterolului ‘rau’ in colesterol ‘bun’. De asemenea, statul jos poate creste rezistenta la insulina, de unde probleme cu metabolizarea zaharurilor. Toate acestea scot in evidenta din nou asocierea dintre a sta pe scaun si cresterea riscului de boli de inima si diabet.
Din pacate, nici exercitiul fizic nu este solutia, asadar gimnastica de dimineata nu ofera ‘imunitate’ fata de toate relele provocate de statul jos din timpul zilei, intrucat efectele benefice ale miscarii dispar destul de repede si se instaleaza efectele nocive ale statului: productia de lipaza poate scadea cu 90% in cateva ore, a aratat un studiu publicat in 2008 in jurnalul Diabetes.
Unii intreprinzatori americani au gasit o solutia pentru a combina statul la birou cu activitatea fizica: unul dintre ei, David Kahl, proprietarul Ergo Depot din Oregon, a dezvoltat o linie de mobilier de birou pentru a sustine ‘statul activ’. ‘Le ia ceva timp oamenilor sa se obisnuiasca cu noul fel de a sta, dar n-am auzit pe nimeni sa spuna ca nu poate’, sustine Kahl.
Problemele pot fi prevenite si prin gesturi mai simple, de exemplu pur si simplu crescand numarul de pasi facuti in fiecare zi. Un studiu publicat anul trecut in jurnalul Diabetes Care a indicat ca metabolismul glucozei poate fi imbunatatit cu o plimbare de doua minute la fiecare 20 de minute de stat jos.”
                        

Niciun comentariu :