Romedica: iunie 2014 /

Translate

duminică, 15 iunie 2014

Utilizari ale sucului de lamaie la care nu te-ai fi gandit








                                                                                                                                                          Lamaia
contine vitamina C, fier, fosfor, potasiu, calciu, magneziu si zinc si are proprietati antiseptice, antiinflamatorii, antioxidante si anticancerigene. Fructul are utilizari multiple in bucatarie: ofera savoare preparatelor culinare si impiedica oxidarea alimentelor. Insa, pe langa aceste intrebuintari, sucul de lamaie mai poate fi folosit si pentru a curata casa
                                                                                                                                                           Sursa excelenta de vitamina C, lamaia este unul dintre alimentele care nu trebuie sa-ti lipseasca din bucatarie. Lamaile impiedica oxidarea fructelor si alimentelor, sunt folosite la diverse salate si prajturi dar si ca remediu naturist pentru curatarea tenului. Stiai ca sucul de lamaie mai poate fi folosit si pentru a curata casa?

1. Sucul de lamaie indeparteaza negreala si mucegaiul dintre placile de faianta. Poti sa folosesti o periuta de dinti uzata pentru a curata zonele murdare, scrie Homedit.

2. Robinetele de inox se curata cu coaja de lamaie.

3. Pune intr-un vas suc de lamaie si apa in parti egale si curata cu aceasta solutie parchetul laminat si apoi sterge cu o laveta.

4. Reda albul stralucitor al hainelor. Sucul de lamaie este la fel de eficient ca si inalbitorul de rufe. Pune suc de lamaie in masina de spalat pentru ca rufele tale sa fie albe si cu un parfum placut.

5. Dezinfecteaza tocatorul. Pentru a curata de germeni tocatoarele de lemn sau de plastic, aplica pe ele suc de lamaie.

6. Amesteca sucul de lamaie cu sare grunjoasa si freaca suprafetele mucegaite si chiuveta din baie si bucatarie. Cu aceasta solutie poti indeparta si petele de rugina.

7. Sucul de lamaie indeparteaza mirosul neplacut din cosul de gunoi. Tot ce trebuie sa faci este sa pulverizezi cosul de gunoi cu zeama de lamaie.

8. Pentru a improspata aerul din casa, pune la fiert un vas cu apa si adauga zeama si coaja de lamaie si putina scortisoara.

9. Adauga putina zeama de lamaie in detergentul de vase pentru a curata mai bine cratitele de grasime.

10. Zeama de lamaie indeparteaza mirosul de usturoi de pe maini. Pentru a scapa de acest miros, spala-te pe maini cu zeama de lamaie.

11. Pune in scurgerea de la chiuveta o solutie formata din zeama de lamaie si bicarbonat de sodiu.

12. Pentru a curata oglinzile si geamurile, pune intr-un pulverizator suc de lamaie. Va mirosi mult mai bine in casa.

Ne influenteaza culoarea mancarii?

                                                                                                 


Cercetarile arata ca anumite culori au efecte deosebite asupra apetitului nostru iar noi va descriem rezultatele cercetarilor lor.
Culorile care trebuie evitate in mancaruri
                                                                                                                                                            
                                                                                                                                                           
Evitam in mod natural mancarurile  albastre, mov sau negre deoarece suntem convinsi ca acestea sunt expirate si pot cauza mai mult rau decat bine organismului. Cu exceptia afinelor, agriselor sau vinetelor, nu exista alimente care sa aiba in mod natural aceste culori.

  • Mancare albastra doriti?
Mancarea de culoare albastra detine premiul pentru cea mai putin apetisanta. Un studiu realizat recent a implicat un grup mare de voluntari care a fost intrebat care este mancarea lor favorita. Respectivele alimente au fost vopsite in albastru iar voluntarii au fost rugati sa le manance. Acestia s-au aratat reticenti si chiar daca mancarea avea acelasi gust nu a mai parut atat de apetisanta.

  • Cea mai apetisanta culoare este…
Ati ghicit! Este rosul! Mancarea rosie (precum si culoarea rosie) stimuleaza apetitul si creeaza un sentiment care confera corpului energie. Daca ai probleme cu apetitul specialistii recomanda sa pui anumite obiecte rosii in bucatarie, cat mai multe, chiar sa mananci din farfurii rosii!

  • Galbenul contribuie la cresterea apetitului
Galbenul este, de asemenea, o culoare care stimuleaza apetitul deoarece este asociata cu fericirea. Ai observat ca multe restaurante au ferestrele vopsite cu galben sau decoratiuni interioare galbene? Acest aspect, care creeaza impresia de apropiere, te face sa te simti mai bine primita si mai infometata.

  • Mancam si bem cu ochii
Specialistii au demonstrat ca, daca s-ar schimba culoarea bauturii racoritoare preferate, multe dintre noi nu am mai putea sa o identificam! Sunt multe studii care au relevat faptul caperceptia asupra gustului este influentata si de culoare. Intr-unul dintre studii voluntarii au gustat bauturi, vazand si culorile si au fost capabili sa le indentifice corect. Totusi, atunci cand nu au mai putut vedea culoarea, unii au gresit felul bauturii.

  • Culoarea verde este sinonima cu sanatatea
Alimentele si mancarurile de culoare verde sunt considerate sanatoase chiar daca acestea nu sunt neaparat asa. Acest lucru este cauzat de faptul ca alimentele sanatoase precum legumele si unele fructe au acesta culoare si sunt recomandate de numerosi nutritionisti. S-a stabilit ca majoritatea mancarurilor verzi poate fi consumata in orice cantitate fara a aduce prejudicii organismului iar din acest motiv avem tendinta de a crede ca orice mancare verde este sanatoasa.

  • Alimentele portocalii
Alimentele portocalii trebuie consumate de obicei cu precautie deoarece persoanele asocieaza aceasta culoare cu supararea si mania. Sunt foarte putine alimente si fructe portocalii in mod natural iar cele precum curry care contine condimente portocalii sunt asociate de multe ori cumancarurile nervoase.

  • Cel mai ispititor ambalaj
Potrivit unor studii, ambalajul rosu cu galben al produselor McDonalds este considerat cel mai ispititor datorita alegerii inspirate a culorilor. Ambele culori incurajeaza apetitul si, in acelasi timp, sunt foarte prietenoase si usor de tinut minte.

  • Pune o lumina albastra in frigider
Expertii recomanda sa pui un bec albastru in frigider atunci cand urmezi o dieta deoarece aceasta lumina iti va taia apetitul. Ai putea incerca sa iti decorezi bucataria cu albastru sau sa vopsesti peretii bucatariei in aceasta culoare. Acest lucru va contribui la reusita dietei tale si, de ce sa nu recunoastem, iti va oferi o bucatarie foarte moderna.

  • Albul si gustarile
Alimentele si mancarurile albe sunt ispititoare dar avem tendinta de a uita ca ele contin calorii. De aceea suntem tentate sa alegem un sandwich cu painea alba! Poti combate acest efect alegand painea integrala.
Acum ai aflat aceste trucuri astfel incat poti folosi psihologia culorii in avantajul tau.
Vrei sa ajuti cu coleg sa manance mai mult? Pune pe o farfurie rosie mai multe alimente rosii si galbene.

  • Vrei sa pierzi cateva kilograme? Foloseste farfurii albastre si evita alimentele albe.
Pare destul de simplu, nu?

duminică, 1 iunie 2014

8 adevaruri despre zahar. Iata de ce e bine sa-l eviti!


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                Zaharul consumat in exces nu este deloc compatibil cu o viata sanatoasa. Si, din pacate, consumam mult prea mult fara sa ne dam seama. Citeste mai jos opt lucruri care s-ar putea sa te surprinda despre acest ingredient nelipsit din bucataria ta.

  1.Zaharul iti poate distruge inima

Este demonstrat de mult timp ca zaharul consumat in exces creste riscurile de boli cardiace, dar un studiu publicat in 2013 de catre Asociatia Americana a Inimii vine cu dovezi clare in acest sens: zaharul afecteaza sistemul de pompare al inimii si poate duce la infarct miocardic. De vina este o molecula din zahar care provoaca schimbari in muschii inimii.


2. Zaharul este de vina pentru grasimea abdominala
Din ce in ce mai multe persoane de pe glob sufera de obezitate, iar zaharul este unul din principalii vinovati. Consumul excesiv favorizeaza stocarea grasimilor in zona abdomenului.


3. Zaharul este mai periculos decat sarea
Este cu adevarat un ucigas tacut. Un studiu din 2008 a aratat ca consumul excesiv de fructoza duce la aparitia unei boli numite rezistenta la leptina. Leptina este un hormon care iti spuna ca ai mancat suficient. Astfel, ajungem sa ignoram ceea ce ne zice creierul si ajungem sa suferim de obezitate. Iar toate acestea vin foarte discret, fara sa-ti dai seama. Asa ca, daca te ingrasi si nu intelegi care este motivul, ar trebui sa-ti controlezi consumul de fructoza.


4. Zaharul hraneste celulele canceroase
Cand vine vorba de cancer, zaharul joaca un rol crucial. Numeroase studii au confirmat ca o dieta anti-cancer trebuie sa elimine complet zaharul, intrucat acesta favorizeaza cresterea si dezvoltarea tumorilor.


5. Dependenta de zahar este genetica
Daca scuza ta pentru care mananci dulciuri este ca esti dependenta, s-ar putea sa ai dreptate. Un studiu recent a confirmat faptul ca dependenta de dulciuri si de alcool este data de o gena care se transmite genetic


6. Zaharul si alcoolul au acelasi efect asupra corpului
Zaharul este la fel de toxic pentru organism ca si alcoolul. Fructoza si glucoza consumate in exces sunt la fel de daunatoare pentru ficat cum este metabolizarea etanolului. Iar zaharul creste riscul aparitiei mai multor boli de care si alcoolul se face responsabil: hipertensiune, infarct miocardic, pancreatita, obezitate, malnutritie, disfunctie hepatica, dependenta.


7. Zaharul te imbatraneste
Nu este un mit, zaharul chiar accelereaza procesul de imbatranire. Si nu doar cel fizic, ci si cel cognitiv - zaharul iti afecteaza memoria si capacitatea de concentrare.


8. Zaharul se ascunde in majoritatea alimentelor din comert
Chiar daca vorbim despre alimente care nu sunt dulci (sos de rosii, dressing de salata, apa tonica, paine), acestea contin zahar. Din pacate, de-a lungul unei zile ajungem sa consumam cantitati imense de zahar fara sa ne dam seama.

sursa: foodstory


Șapte metode prin care poate fi prevenit Alzheimerul






                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                    Boala Alzheimer şi demenţa, în general, afectează mai mult oameni în vârsta, iar numărul celor care se confruntă cu aceste probleme de sănătate este în creştere.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că până în 2050, cazurile de demenţă se vor tripla de 36 de milioane, câte erau în 2010, la 115 milioane. În acelaşi timp, rapoartele estimează că 30% din populaţie are sau va avea boli ale gingiilor.


  • Faceți mișcarea
Exerciţiile fizice pot reduce riscul apariţiei declinului cognitiv şi al unor boli grave, precum demenţa şi Alzheimer.


  • Dormiți suficient
Tulburările de somn pot epuiza memoria , spune dr. Kamhi. De exemplu apneea de somn poate duce la probleme de învățare și de memorare.


  • Bazaţi-vă pe dieta mediteraneană: o alimentaţie bogată în salate verzi, peşte, fructe, nuci şi puţin vin roşu scade la jumătate riscul demenţei


  • Țineți diabetul sub control
Complicațiile diabetului pot crește riscul de Alzheimer cu 65%. Diabetul de tip 2 poate fi prevenit printr-o dietă sănătoasă,  controlarea greutății corporale și exercițiile fizice.


  • Adăugați scorțișoară în cafea
Cercetătorii de la Universitatea California din Santa Barbara au descoperit că doi compuşi din scorţişoară, aldehidă cinamică şi epicatechin, pot să oprească procesul de formare a plăcilor de proteină TAU – care declanşează această maladie neurodegenerativă – la nivelul creierului.


  • Pensionați-vă cât mai târziu!
Rezultatele unui studiu subliniază că atunci când muncim, suntem activi din punct de vedere fizic, conectaţi din punct de vedere social şi provocaţi mental. Aşadar, acţionând pe cele trei dimensiuni (fizic, social, mental) munca previne apariţia declinului cognitiv.


  • Menţineţi-vă dantura sănătoasă!
Oamenii de ştiinţă au descoperit că există o legătură între demenţă şi igiena orală. Mai exact, o bacterie asociată afecţiunilor gingiilor a fost găsită în creierul persoanelor cu boala Alzheimer.
Semne ale bacteriei numite Porphyromonas gingivalis au fost descoperite în 4 din 10 mostre de ţesut cerebral provenite de la pacienţi care suferiseră de Alzheimer. În acelaşi timp, în alte 10 mostre, prelevate de la pacienţi care aveau vârste similare cu cei menţionaţi mai sus şi care nu suferiseră de demenţă, nu s-au găsit urme ale bacteriei.(doctorulzilei)

Planta care antreneaza creierul. O simpla adulmecare creste performantele intelectuale cu 75%


  •                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Oamenii de stiinta au gasit o rezolvare uimitoare contra... uitarii. Astfel, persoanele care au des lapsusuri, nu-si pot aminti cifre si nume, nu au decat sa miroasa ulei esential de rozmarin sau sa tina pe biroul de la munca ori de acasa o astfel de planta. Aceasta creste performantele intelectuale chiar si cu 75%.


  • „Uite flori de rozmarin ca sa-ti aduci aminte; te rog, iubitule, sa nu ma uiti”, ii spune Ophelia lui Hamlet in celebra opera a lui William Shakespeare. Asadar, inca din acele vremuri se stia ca aceasta planta face minuni pentru memorie. Astazi insa, cele mai noi cercetari - prezentate la conferinta anuala a British Psychological Society - argumenteaza stiintific faptul ca uleiul esential de rozmarin ii ajuta pe oamenii clinic sanatosi sa isi aminteasca evenimente din trecut si sa nu uite sa realizeze anumite sarcini.De asemenea, studiul efectuat recent a scos in evidenta si faptul ca aceasta imbunatatire a memoriei s-a produs indiferent de starea participantilor, motiv pentru care oamenii de stiinta cred ca efectele pozitive ar putea fi provocate de o influenta chimica. Cercetatorii sustin ca descoperirea are potentialul de a imbunatati viata de zi cu zi a oamenilor care sufera de pierderi de memorie asociate cu inaintarea in varsta.Cercetarea a fost realizata pe un esantion de 66 de participanti impartiti in doua grupuri. Un grup a fost lasat sa astepte intr-o sala cu miros de rozmarin si un altul a fost rugat sa stea intr-o camera fara un miros aparte. Dupa un anumit timp de asteptare, subiectii au fost rugati sa realizeze o serie de teste de memorie ce includeau ascunderea unor obiecte, regasirea lor mai tarziu sau alte sarcini precum cele in care voluntarii trebuiau sa isi aminteasca sa le dea cercetatorilor un anumit obiect intr-un anumit moment.


  • Descoperirile au scos la iveala faptul ca uleiul esential de rozmarin crestea cu peste 70% sansele ca subiectii sa isi aminteasca ce au de facut in viitor. Cercetatorii au constatat ca participantii din grupul care a fost expus la mirosul de rozmarin nu numai ca au rezolvat mai bine sarcinile, dar aveau si un nivel mai crescut de eucaliptol, un compus din uleiul esential de rozmarin despre care se stie ca influenteaza sistemele chimice din corp, imbunatatind functiile cerebrale.


  • Studii anterioare au sugerat si ca unii compusi din rozmarin stopeaza productia unor enzime ce blocheaza functionarea normala a creierului, lucru care ne ajuta sa fim mai alerti, imbunatatindu-ne memoria pe termen lung.In noul studiu, oamenii de stiinta s-au concentrat asupra memoriei prospective, ce implica abilitatea de a ne aminti anumite evenimente ce urmeaza in viitor si de a tine minte sa realizam anumite sarcini in anumite momente prestabilite. Acest tip de memorie este deosebit de importanta pentru activitatea de zi cu zi a oricarei persoane. Ea actioneaza atunci cand, de exemplu, cineva trebuie sa isi aminteasca sa trimita o felicitare sau sa isi ia medicamentele.