Romedica: Ce poți trata cu ulei de măsline /

Translate

sâmbătă, 4 iulie 2015

Ce poți trata cu ulei de măsline





Poate folosești și tu la gătit și salate ulei de măsline, dar acesta este cunoscut din vechime și ca leac. Află și tu cum îl poți utiliza pentru binele tău și al familiei tale.

Chiar Hipocrate, părintele medicinei, recomanda măslinele pentru vindecarea ulcerului. În prezent, cercetările științifice au dovedit multe calități vindecătoare ale uleiului de măsline: digestive, cicatrizante, vermifuge, astringente, febrifuge şi emoliente.

  1. Adjuvant în bolile hepatice

Chiar dacă este mai scump, alege uleiul de măsline extravirgin presat la rece. Dr. farmacist Ovidiu Bojor observă că acesta „este în primul rând nutritiv, dar este util ca adjuvant în afecţiuni hepatice, cu deosebire în dischineziile biliare, deoarece are un efect de stimulare a evacuării bilei din ficat și, totodată, ajuta eliminarea pietrelor. Are calități emoliente și formează o peliculă protectoare la suprafaţa tubului digestiv. Ca urmare, este utilizat în stări iritative sau arsuri stomacale şi intestinale. Pentru că această peliculă împiedică absorbţia la nivelul intestinului, se recomandă şi ca antidot contra unor otrăvuri. În doze moderate, se manifestă ca un foarte bun laxativ, fără a produce colici”.

2. Reduce nivelul colesterolului

Consumarea a două linguri de ulei de măsline pe stomacul gol sau seara la culcare reglează metabolismul lipidelor. Poate ajuta în curele de slăbire și previne creșterea nivelului colesterolului „rău”. Reduce depozitele de grăsime depuse pe vasele sangvine. Pentru a avea efect, trebuie făcută o cură de opt săptămâni. O astfel de cură crește și cantitatea de antioxidanți din sânge. Protejează aparatul cardiovascular și previne bolile de inimă, hipertensiunea arterială şi ateroscleroza coronariană. Consumul constant de ulei de măsline poate preveni instalarea diabetului zaharat, anumite afecţiuni ginecologice și guta. Uleiul de măsline ajută la asimilarea vitaminelor A, D, E, K, mărind efectele lor benefice, ceea ce ajută la păstrarea unui tonus bun și previne îmbătrânirea prematură.

3. Uz intern și extern

„Pentru afecțiunile ficatului se administrează ca atare, câte o lingură dimineața devreme. Dacă ți se pare grețos, îl poți folosi în amestec cu suc de legume sau fructe. După aceea, este bine să stai în repaos, culcată pe partea dreaptă timp de 15-20 minute. Pentru efectul laxativ și împotriva viermilor intestinali se iau doze de una-două linguri de ulei pe zi. Se poate folosi și pentru uz extern, pentru tratarea arsurilor. În acest scop, se mixează cu albuș de ou și se unge locul afectat. Se poate aplica și simplu, fără albuș. Rezultatul este imediat: calmează imediat durerile și ajută la cicatrizare. Pentru tratarea parodontozei se masează gingiile cu ulei de măsline, după ce, în prealabil, au fost badijonate cu tinctură de propolis sau decocturi de plante care au un conţinut bogat în taninuri (coajă de stejar, salcie, nuc etc). Se procedează așa de două-trei ori pe zi.”(Dr. farmacist Ovidiu Bojor)

Niciun comentariu :