Romedica: Cum se prepară aromatul lichior de gutui, una dintre cele mai rafinate băuturi româneşti de toamnă /

Translate

sâmbătă, 29 octombrie 2016

Cum se prepară aromatul lichior de gutui, una dintre cele mai rafinate băuturi româneşti de toamnă











O reţeta din bătrâni adusă în paharele contemporanilor şi disecată în esenţa ei de către expertul gastronom Gina Bradea: „Drumul corect către perfecţiunea unui preparat este, de multe ori, simplitatea”. 

 Vorbim aici despre deliciosul, aromatul şi toropitorul lichior de gutui, o băutură după o reţetă veche, pe care specialistul gastronom Gina Bradea (realizatoarea portalului pofta-buna.com, unul dintre cele mai apreciate site-uri de reţete culinare în limba română) a învăţat-o de la bunica ei, dintr-n sat din partea de sud a Moldovei.


 După cum veţi putea constata numaidecât, în această reţetă străveche totul este frust, fără şmecherii moderniste , care este excepţională tocmai prin simplitatea ei . Există o singură diferenţă faţă de varianta de acum două secole a reţetei: zahărul a înlocuit mierea îndoită cu apă pe care o foloseau strămoşii noştri pentru a îndulci minunata licoare.

„Pe cât pare (şi este) de simplu, pe atât de mult vă va surprinde lichiorul, când va fi gata, cu eleganţa gustului, cu aroma de miere, de soare tomnatic şi de brumă matinală”, spune Gina Bradea.

Ingrediente

 Un kilogram de gutui coapte 

Un kilogram de zahăr

 Un litru alcool dublu rafinat (80-96 de grade) 

Ţuică de casă (după gust)

 Mofturi pentru mofturoşi, respectiv anason, scorţişoară sau vanilie. Evident, ingredientele se pot multiplica cu 2,5, 10 şi aşa mai departe, în funcţie de câţi litri de lichior vreţi să faceţi. Noi v-am oferit ingredientele la modul unitate de măsură pentru a vă fi mai simplu să înţelegeţi totul.

 Cum se prepară 

Cum spuneam, totul se desfăşoară simplu, aproape ritualic, căci în unele privinţe reţeta seamănă la preparare cu afinatele, vişinatele, cireşatele sau caisatele de altădată.

Gutuile se spală, se curăţă de cotor şi de seminţe, se taie felii, se pun într-o damigeană (sau un borcan). Se pot folosi cu succes şi bidoane de 5 litri, din acelea care se găsesc în comerţ cu apă plată. Se adaugă zahărul şi se amestecă bine.

Se duce recipientul în cămara sau beci, la întuneric şi lasă acolo 2-3 zile. Se agită de câteva ori pe zi, până când zahărul se topeşte complet şi se adună la fund un sirop gros, extrem de dulce. Se adaugă alcoolul dublu rafinat şi se mai lasă la macerat minim 10 zile. Se mai pot adăuga, după dorinţă: anason, scorţişoară sau vanilie, însă „mentorul” nostru în ale preparatului nu le recomandă în mod special. „Aroma gutuilor este superbă, deci nu este cazul să o ascundeţi sub alte arome. Ar fi păcat” ne spune Gina.

Rezultă un lichior foarte dulce şi destul de tare, care trebuie să fie diluat pentru a putea fi consumat (asta dacă nu cumva vă plac tăriile cu foarte multe grade). În acest scop se poate folosi ţuică de casă sau o vodcă de calitate.

Niciun comentariu :