Romedica: decembrie 2019 /

Translate

duminică, 22 decembrie 2019

Salată de ciuperci cu maioneză și usturoi – rețetă simpla



Ingrediente salată de ciuperci cu maioneză și usturoi – rețetă simplă

  • 420 de grame de ciuperci din conservă bine scurse de lichid, adică ciupercile din 2 conserve de 400 gr. sau 700 grame ciuperci proaspete
  • 1 gălbenuș
  • 80 ml. ulei de floarea soarelui
  • 1-2 căței de usturoi (în funcție de mărime și de cât de usturoiat vă place)
  • 2 linguri de zeamă de lămâie (opțional)
  • 1 pahar mic de iaurt simplu, cu 3,5% grăsime
  • 1 legătură de pătrunjel sau mărar, ce verdeață preferați
  • sare și piper
PUBLICITATE

Salată de ciuperci cu maioneză și usturoi – rețetă simplă – prepararea sosului

1. Prepararea sosului pentru rețeta de salată de ciuperci cu maioneză și usturoi începe, în mod firesc, cu pregătirea maionezei. Eu am făcut rapid o maioneză dintr-un gălbenuș și 80 de ml. de ulei, dacă aveți maioneză gata preparată puteți folosi 100 de grame din aceasta, evident, eliminând de pe lista ingredientelor gălbenușul și uleiul. E important ca atât oul (gălbenușul) cât și uleiul să fie la temperatura camerei iar uleiul să se toarne în fir subțire, picătură cu picătură, în timp ce se amestecă într-una cu telul în formă de pară sau cu o lingură de lemn, respectând același sens. Click pe linkul următor pentru o rețetă de maioneză cu ou fiert.
2. Odată ce s-a înglobat tot uleiul, nu vom obține o maioneză foarte groasă, dar e important să fie bine emulsionată/legată. Opțional, putem adăuga în maioneză un pic de suc de lămâie, doar dacă ne place (mie îmi place să simt aciditatea lămâii în orice salată). Adăugăm apoi în maioneză usturoiul zdrobit sau răzuit pe răzătoarea cu găuri mici și amestecăm.
3. După adăugarea usturoiului, urmează iaurtul, pe care l-am pus pentru a spori cantitatea sosului de bază fără a aduce prea multe calorii în combinație, obținând astfel un dressing/sos mai light pentru salata noastră de ciuperci. Nici nu se va simți că nu e doar cu maioneză, așa că aș zice că a fost o alegere bună. Se scurge iaurtul, pe cât posibil, de zer, și se adaugă peste maioneza cu usturoi.
4. Se omogenizează bine iaurtul cu maioneza, până obținem un sos cremos și omogen, cam de consistența smântânii.
5. Se condimentează sosul cu sare și piper din belșug, țineți cont că tot gustul salatei va proveni din acest dressing care trebuie să fie curajos asezonat.
6. După preferință, puteți folosi mărar sau pătrunjel verde la salata de ciuperci cu maioneză, eu am folosit pătrunjel, mi se pare cam ciudat mărarul cu ciuperci, dar e chestie de opțiune personală, știu bine că sunt oameni care apreciază în mod deosebit combinația asta. Așadar, se toacă mărunt verdeața și se adaugă în castron, se amestecă bine și am terminat cu sosul.

Salată de ciuperci cu maioneză și usturoi – rețetă simplă – finalizare

1. În conservele cumpărate de soțul meu am avut ciupercuțe întregi, pe care le-am scurs bine de tot de lichid și le-am tăiat în sferturi. Dacă aveți ciuperci tăiate în lamele, evident, le folosiți așa cum sunt. Absolut opțional, ciupercuțele se pot sota timp de 2-3 minute într-o tigaie foarte bine încinsă, cu 1 linguriță de ulei, ca să se rumenească pe ici-colo., dar se pot folosi și simple, așa cum se scot din conservă, ele fiind deja gătite.
2. În cazul în care folosiți ciuperci proaspete pentru rețeta de salată de ciuperci cu maioneză și usturoi, veți avea nevoie de ~700 de grame de ciuperci, care trebuie bine curățate de impurități, șterse cu șervete de hârtie absorbantă, tăiate în sferturi sau jumătăți (depinde de mărime) și sotate într-o tigaie încinsă, cu puțin ulei.
Se sotează ciupercile până când se rumenesc ușor și scad în volum până la jumătate, abia apoi se asezonează cu puțină sare și se pun într-o sită, ca să se scurgă de lichidul în exces. După ce se răcesc, se pot folosi la salata cu ciuperci și maioneză.
3. Se adaugă ciupercile reci peste sosul de maioneză cu iaurt și usturoi deja pregătit și asezonat.
4. Se amestecă bine ciupercile cu sosul, așa încât să fie îmbrăcate peste tot, se acoperă castronul cu un capac sau folie alimentară și se dă salata la frigider pentru minimum 2 ore, ca să se îmbine aromele și să se seteze bine sosul, care în acest timp se va mai întări.

Servire Salată de ciuperci cu maioneză și usturoi – rețetă simplă

Salata de ciuperci cu maioneză și usturoi se servește rece, ca aperitiv, montată într-un castron decorativ sau în mici porții individuale și presărată cu verdeață. Opțional, salata de ciuperci cu maioneză și usturoi se poate monta pe mici tartine de pâine sau baghetă prăjită. E unul din aperitivele cele mai agreate ale anilor 80, dar la fel de plăcut este și astăzi.

miercuri, 11 decembrie 2019

Crema Diplomat – mousse de vanilie

pofta-buna-gina-bradea-crema-diplomat-mousse-vanilie (1)pofta-buna-gina-bradea-crema-mousse-vanilie-diplomat.jpeg

                                                                                                                                                                                                                                                           INGREDIENTE necesare pentru mousse-ul de vanilie (pentru umplut un tort de 24-26)

– 250 ml smantana pentru frisca neindulcita (frisca lichida naturala cu 32 % grasime, nu Hulala sau alt plastic de genul asta)
– 3 galbenusuri mari sau 4 mici
– 60-70 g de zahar, dupa gust (eu pun 60 g, nu-mi place exagerat de dulce)
– 1 pliculet gelatina Dr Oetker (10 g), sa fie o gelatina de calitate
– 1 baton de vanilie
– 30 ml lapte
– 1 praf de sare, foarte putina

Cum se prepara reteta de mousse de vanilie?

Galbenusurile se bat cu sare si se dau deoparte sa se intensifice culoarea. Incercati sa folositi oua cu galbenusul mai intens colorat, daca se poate oua de tara, sau oua cu coaja alba. Poate nu stiati, dar ouale cu coaja alba au galbenusul mai intens colorat si coaja mai subtire, iar ouale cu coaja portocalie au galbenusul mai albicios si coaja mai groasa – sunt mai indicate pentru fiert.
Gelatina se pune la hidratat in lapte si se amesteca bine, sa nu ramana granule tari. Cand a absorbit tot lichidul, se pune pe foc si se amesteca pana se dizolva, dar mare grija sa nu fiarba! Se lasa putin pe foc, se retrage si se amesteca, iar se pune pe foc, iar se retrage si se amesteca, pana se dizolva complet. Se poate si la microunde, dar riscati sa incalziti prea tare si sa nu se-ntareasca apoi crema, asa ca… mai bine nu riscati. Frisca se bate si va sfatuiesc sa stati langa robot, pentru ca imediat se poate bate prea tare si-o scapati si se face unt. Un secret pentru ca frisca sa se bata foarte bine este sa fie smantana foarte rece, ideal este sa o tineti la frigider, iar inainte s-o puneti la batut, este bine s-o tineti 10 minute-n congelator. Nu mai mult, ca iar se taie. Nu se lucreaza prea usor cu frisca naturala, nu sta teapana ca Hulala, dar gustul… este incontestabil mult mai bun. Si daca respectati sfaturile mele, o sa va iasa o crema perfecta. 🙂
Galbenusurile impreuna cu zaharul si batonul de vanilie (taiat in 2 pe lung, se scot semintele si se pun in crema, impreuna cu restul pastaii) se pun pe foc, la bain-marie (o oala cu apa clocotita), dar sa nu atinga fundul oalei de apa care clocoteste. Se mesteca incontinuu, pana cand se dizolva zaharul si se formeaza o crema groasa. Atentie mare! Nu trebuie sa dea in clocot, trebuie sa nu depaseasca temperatura de 60 de grade (la fel ca la inghetata), deoarece la aceasta temperatura se coaguleaza oul si capata gust de omleta crema noastra. Pur si simplu, daca nu aveti termometru culinar (se gasesc peste tot si nu costa mult), faceti asa cum am invatat noi de la cofetarii batrani: bagati rapid degetul in crema, se simte si daca zaharul s-a topit si daca este temperatura buna. Trebuie sa fie fierbinte dar suportabil. Cel mai bine este sa faceti la fel ca la gelatina, bateti pe foc, apoi dati deoparte si mai bateti, iar puneti pe foc, pana cand obtineti o crema ca o smantana groasa. Se vede usor cu ochiul liber cand este gata.
Se lasa la racit crema de galbenusuri, se scot pastaile de vanilie si cand este rece, se adauga gelatina si frisca si se amesteca usor, de jos in sus. Rezultatul este o spuma galbena, foarte frumoasa, pufoasa ca o frisca. Este minunat de buna, efectiv se topeste-n gura.
Aceasta este reteta de baza, de aici va puteti juca, sa adaugati arome, fructe, blaturi, coloranti. Se poate folosi la torturi, prajituri, la creme la cupa, la inghetata, se poate folosi la decorat (se toarna frumos cu posul), posibilitati sunt fara numar. 🙂
Un truc pentru un gust super-wow: adaugati putin lichior fin la crema (Triple-sec, de banane, de cocos, Alchermes etc).