Romedica: Crema Diplomat – mousse de vanilie /

Translate

miercuri, 11 decembrie 2019

Crema Diplomat – mousse de vanilie

pofta-buna-gina-bradea-crema-diplomat-mousse-vanilie (1)pofta-buna-gina-bradea-crema-mousse-vanilie-diplomat.jpeg

                                                                                                                                                                                                                                                           INGREDIENTE necesare pentru mousse-ul de vanilie (pentru umplut un tort de 24-26)

– 250 ml smantana pentru frisca neindulcita (frisca lichida naturala cu 32 % grasime, nu Hulala sau alt plastic de genul asta)
– 3 galbenusuri mari sau 4 mici
– 60-70 g de zahar, dupa gust (eu pun 60 g, nu-mi place exagerat de dulce)
– 1 pliculet gelatina Dr Oetker (10 g), sa fie o gelatina de calitate
– 1 baton de vanilie
– 30 ml lapte
– 1 praf de sare, foarte putina

Cum se prepara reteta de mousse de vanilie?

Galbenusurile se bat cu sare si se dau deoparte sa se intensifice culoarea. Incercati sa folositi oua cu galbenusul mai intens colorat, daca se poate oua de tara, sau oua cu coaja alba. Poate nu stiati, dar ouale cu coaja alba au galbenusul mai intens colorat si coaja mai subtire, iar ouale cu coaja portocalie au galbenusul mai albicios si coaja mai groasa – sunt mai indicate pentru fiert.
Gelatina se pune la hidratat in lapte si se amesteca bine, sa nu ramana granule tari. Cand a absorbit tot lichidul, se pune pe foc si se amesteca pana se dizolva, dar mare grija sa nu fiarba! Se lasa putin pe foc, se retrage si se amesteca, iar se pune pe foc, iar se retrage si se amesteca, pana se dizolva complet. Se poate si la microunde, dar riscati sa incalziti prea tare si sa nu se-ntareasca apoi crema, asa ca… mai bine nu riscati. Frisca se bate si va sfatuiesc sa stati langa robot, pentru ca imediat se poate bate prea tare si-o scapati si se face unt. Un secret pentru ca frisca sa se bata foarte bine este sa fie smantana foarte rece, ideal este sa o tineti la frigider, iar inainte s-o puneti la batut, este bine s-o tineti 10 minute-n congelator. Nu mai mult, ca iar se taie. Nu se lucreaza prea usor cu frisca naturala, nu sta teapana ca Hulala, dar gustul… este incontestabil mult mai bun. Si daca respectati sfaturile mele, o sa va iasa o crema perfecta. 🙂
Galbenusurile impreuna cu zaharul si batonul de vanilie (taiat in 2 pe lung, se scot semintele si se pun in crema, impreuna cu restul pastaii) se pun pe foc, la bain-marie (o oala cu apa clocotita), dar sa nu atinga fundul oalei de apa care clocoteste. Se mesteca incontinuu, pana cand se dizolva zaharul si se formeaza o crema groasa. Atentie mare! Nu trebuie sa dea in clocot, trebuie sa nu depaseasca temperatura de 60 de grade (la fel ca la inghetata), deoarece la aceasta temperatura se coaguleaza oul si capata gust de omleta crema noastra. Pur si simplu, daca nu aveti termometru culinar (se gasesc peste tot si nu costa mult), faceti asa cum am invatat noi de la cofetarii batrani: bagati rapid degetul in crema, se simte si daca zaharul s-a topit si daca este temperatura buna. Trebuie sa fie fierbinte dar suportabil. Cel mai bine este sa faceti la fel ca la gelatina, bateti pe foc, apoi dati deoparte si mai bateti, iar puneti pe foc, pana cand obtineti o crema ca o smantana groasa. Se vede usor cu ochiul liber cand este gata.
Se lasa la racit crema de galbenusuri, se scot pastaile de vanilie si cand este rece, se adauga gelatina si frisca si se amesteca usor, de jos in sus. Rezultatul este o spuma galbena, foarte frumoasa, pufoasa ca o frisca. Este minunat de buna, efectiv se topeste-n gura.
Aceasta este reteta de baza, de aici va puteti juca, sa adaugati arome, fructe, blaturi, coloranti. Se poate folosi la torturi, prajituri, la creme la cupa, la inghetata, se poate folosi la decorat (se toarna frumos cu posul), posibilitati sunt fara numar. 🙂
Un truc pentru un gust super-wow: adaugati putin lichior fin la crema (Triple-sec, de banane, de cocos, Alchermes etc).

Niciun comentariu :