Romedica /

Translate

duminică, 22 decembrie 2019

Salată de ciuperci cu maioneză și usturoi – rețetă simpla



Ingrediente salată de ciuperci cu maioneză și usturoi – rețetă simplă

  • 420 de grame de ciuperci din conservă bine scurse de lichid, adică ciupercile din 2 conserve de 400 gr. sau 700 grame ciuperci proaspete
  • 1 gălbenuș
  • 80 ml. ulei de floarea soarelui
  • 1-2 căței de usturoi (în funcție de mărime și de cât de usturoiat vă place)
  • 2 linguri de zeamă de lămâie (opțional)
  • 1 pahar mic de iaurt simplu, cu 3,5% grăsime
  • 1 legătură de pătrunjel sau mărar, ce verdeață preferați
  • sare și piper
PUBLICITATE

Salată de ciuperci cu maioneză și usturoi – rețetă simplă – prepararea sosului

1. Prepararea sosului pentru rețeta de salată de ciuperci cu maioneză și usturoi începe, în mod firesc, cu pregătirea maionezei. Eu am făcut rapid o maioneză dintr-un gălbenuș și 80 de ml. de ulei, dacă aveți maioneză gata preparată puteți folosi 100 de grame din aceasta, evident, eliminând de pe lista ingredientelor gălbenușul și uleiul. E important ca atât oul (gălbenușul) cât și uleiul să fie la temperatura camerei iar uleiul să se toarne în fir subțire, picătură cu picătură, în timp ce se amestecă într-una cu telul în formă de pară sau cu o lingură de lemn, respectând același sens. Click pe linkul următor pentru o rețetă de maioneză cu ou fiert.
2. Odată ce s-a înglobat tot uleiul, nu vom obține o maioneză foarte groasă, dar e important să fie bine emulsionată/legată. Opțional, putem adăuga în maioneză un pic de suc de lămâie, doar dacă ne place (mie îmi place să simt aciditatea lămâii în orice salată). Adăugăm apoi în maioneză usturoiul zdrobit sau răzuit pe răzătoarea cu găuri mici și amestecăm.
3. După adăugarea usturoiului, urmează iaurtul, pe care l-am pus pentru a spori cantitatea sosului de bază fără a aduce prea multe calorii în combinație, obținând astfel un dressing/sos mai light pentru salata noastră de ciuperci. Nici nu se va simți că nu e doar cu maioneză, așa că aș zice că a fost o alegere bună. Se scurge iaurtul, pe cât posibil, de zer, și se adaugă peste maioneza cu usturoi.
4. Se omogenizează bine iaurtul cu maioneza, până obținem un sos cremos și omogen, cam de consistența smântânii.
5. Se condimentează sosul cu sare și piper din belșug, țineți cont că tot gustul salatei va proveni din acest dressing care trebuie să fie curajos asezonat.
6. După preferință, puteți folosi mărar sau pătrunjel verde la salata de ciuperci cu maioneză, eu am folosit pătrunjel, mi se pare cam ciudat mărarul cu ciuperci, dar e chestie de opțiune personală, știu bine că sunt oameni care apreciază în mod deosebit combinația asta. Așadar, se toacă mărunt verdeața și se adaugă în castron, se amestecă bine și am terminat cu sosul.

Salată de ciuperci cu maioneză și usturoi – rețetă simplă – finalizare

1. În conservele cumpărate de soțul meu am avut ciupercuțe întregi, pe care le-am scurs bine de tot de lichid și le-am tăiat în sferturi. Dacă aveți ciuperci tăiate în lamele, evident, le folosiți așa cum sunt. Absolut opțional, ciupercuțele se pot sota timp de 2-3 minute într-o tigaie foarte bine încinsă, cu 1 linguriță de ulei, ca să se rumenească pe ici-colo., dar se pot folosi și simple, așa cum se scot din conservă, ele fiind deja gătite.
2. În cazul în care folosiți ciuperci proaspete pentru rețeta de salată de ciuperci cu maioneză și usturoi, veți avea nevoie de ~700 de grame de ciuperci, care trebuie bine curățate de impurități, șterse cu șervete de hârtie absorbantă, tăiate în sferturi sau jumătăți (depinde de mărime) și sotate într-o tigaie încinsă, cu puțin ulei.
Se sotează ciupercile până când se rumenesc ușor și scad în volum până la jumătate, abia apoi se asezonează cu puțină sare și se pun într-o sită, ca să se scurgă de lichidul în exces. După ce se răcesc, se pot folosi la salata cu ciuperci și maioneză.
3. Se adaugă ciupercile reci peste sosul de maioneză cu iaurt și usturoi deja pregătit și asezonat.
4. Se amestecă bine ciupercile cu sosul, așa încât să fie îmbrăcate peste tot, se acoperă castronul cu un capac sau folie alimentară și se dă salata la frigider pentru minimum 2 ore, ca să se îmbine aromele și să se seteze bine sosul, care în acest timp se va mai întări.

Servire Salată de ciuperci cu maioneză și usturoi – rețetă simplă

Salata de ciuperci cu maioneză și usturoi se servește rece, ca aperitiv, montată într-un castron decorativ sau în mici porții individuale și presărată cu verdeață. Opțional, salata de ciuperci cu maioneză și usturoi se poate monta pe mici tartine de pâine sau baghetă prăjită. E unul din aperitivele cele mai agreate ale anilor 80, dar la fel de plăcut este și astăzi.

Niciun comentariu :